Ma 2023. szeptember 27., szerda, Adalbert napja van. A Nap ma Váncsodon 6:25-kor kelt fel és 18:22-kor nyugodni tért.

Hírek - tájékoztatás | Váncsod.hutájékoztatás

vissza...

2023.06.29, 09:49

A hulladékgazdálkodás változása 2023. július 01-től

 

-          2023. július 01-től megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása, irányítása, kivitelezése több területen, így a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területén is.

-          Júliustól a hulladékgazdálkodás állami közfeladattá válik, melynek végrehajtását az állam koncessziós pályáztatás útján, 35 évre átadta a MOL Nyrt.-nek.

-          A MOL a feladat végrehajtására megalapította a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t.

-          A MOHU feladata a hulladékgazdálkodási létesítmények (pl. hulladéklerakó, válogatómű, komposztáló, hulladékgyűjtőudvar, stb.) kijelölése és közvetlen finanszírozása.

-          A települési szilárd hulladék gyűjtés-szállításának a megszervezésére és finanszírozására a MOHU által kijelölt régiókban (pl. Tiszántúli régió, amely magába foglal 398 települést Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar, Békés, Borsod és Csongrád-Csanád vármegyékből) egy-egy Régiókoordinátorral kötött szerződést. A Tiszántúli régió koordinátora a békéscsabai TAPPE Kft.

-          A régiókoordinátor feladata a hulladékgyűjtés-szállítás megszervezése hulladékáramonként (pl. vegyes-, lom-, szelektívhulladék, stb.) a MOHU által kijelölt végpontokba.

-          A Bihari Kft. esetében a berettyóújfalui hulladékkezelő telep nem került fel a végpontok listájára egyik hulladékáramban sem, helyette öt másik végpont (Debrecen, Karcag, Szeghalom, Békéscsaba, Gyula) került beszállítási végpontként meghatározásra.

-          Ezen beszállítási végpontokhoz igazított megfelelő műszaki állapotú szállítói kapacitás biztosítása óriási költségeket igényelnek, a többlet szállítási távolságok és ezáltal a költségek (pl. üzemanyag, javítás, gumi, útdíj, stb.) 67 %-kal növelik a közvetlen költségeket.

-          A létszám biztosítása is 17 fő létszám többletet igényel, ami a személyi költségeket tovább növeli.

-          Ezzel szemben az árbevétel nem nő, tekintettel a Régiókoordinátor a gyűjtött hulladék mennyisége után fizet (Ft/t), ami viszont nem változik. Ezen tényezők eredőjeként a tevékenység ilyen módon történő végzése veszteségessé válik.

-          Hosszas egyeztetést követően sikerült egy kompromisszumos eredményt elérni a MOHU-nál az utolsó pillanatban, miszerint korlátozott feltételekkel, de engedélyezték a berettyóújfalui hulladéklerakó telep működését. Ez azt jelenti, hogy Berettyóújfalu város területén keletkező vegyes- és lomhulladék lerakható a berettyóújfalui lerakóban. Ezenkívül hat másik településen maradt meg a szolgáltatás, de onnan már Karcagra kell szállítani a vegyeshulladékot.

-          További előnye a megállapodásnak, hogy a hulladéklerakó működhet tovább, biztosítva ezáltal az egyéni beszállítás lehetőségét a lakosságnak, vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak.

 

Berettyóújfalu, 2023. június 23.

 


 

Statisztika

 Látogatók:
Ma: 1004
Összesen: 1048240

Oldal Letöltések:
Ma: 1004
Összesen: 1077238

Online látogatók:
Most: 6
Rekord: 975

Utolsó látogatás:
2023.09.27 18:27

Belépés

Felhasználónév:

Jelszó: Jegyezz meg!


Elfelejtett jelszó