Ma 2023. december 6., szerda, Miklós napja van. A Nap ma Váncsodon 8:03-kor kel fel és 16:45-kor nyugszik. Mai születésnaposaink: Szabados Sándor, Gyöngyösi Ágnes, Révész Roland és Szakonyi István.

Idegenforgalom, látnivalók | Váncsod.hu

Mûemlékek, idegenforgalom

Váncsodnak egy református temploma van, mely mûemlék jellegû épület. A község régi templomának helyére épült a mai templom tornya 1791-1797 között, vegyes stílusban. Késõbb a toronyhoz építették a hajórészt, 1802-1806 között. 1883-ban még egyszer sor került a torony magasítására. A település legrégebbi és legbecsesebb emléke egy 1649-bõl származó ezüst kehely, melyet Literáti Szegedi Lukács készített. Egy másik régi kehely 1687-bõl való. Váncsod község anyakönyvében a legrégibb feljegyzések 1756-ból valók.

A tûzoltó szertárban levõ, közel 100 éves kézi hajtású kocsifecskendõ restaurálását végeztette el az önkormányzat, amely a templomtól északra fekvõ parkban, gyöngyössolymosi kõbõl készített talapzatra került.

2001-ben államalapító Szent István bronzból öntött szobrát állíttatta fel az önkormányzat, melyet Györfi Lajos szobrászmûvész alkotott.

A lakosság nagy gondot fordít lakókörnyezetére, a település rendezésére, csinosítására. Ennek eredménye az is, hogy a község parkosítása folyamatosan zajlik.

Az 1993-94-ben épült pihenõpark és játszótér kerítése tatabányai vöröskõ alapból készült, fa betéttel. A bejárata mellett kis sziklakertet alakítottak ki, különösen szép virágokkal. Az építés évében telepítettek 45-féle faritkaságot is. A park nem csupán a gyermekek játszását, szórakozását szolgálja, hanem a felnõttek számára is kellemes környezetû pihenõhely. A további kényelmet szolgálja a pihenõparkban elhelyezett számos pad is, sõt a szabadtéri fõzés lehetõsége is adott. A település tavasszal, a jó idõ beálltával a környezõ települések gyermekeinek is kedvelt kirándulóhelyévé vált. A pihenõpark végében lévõ roncsolt terület felújításával egy mélyfekvésû parkot (halastó) alakított ki az önkormányzat, mely körül sétaút vezet, a partján különbleges fák és bokrok fognak árnyat adni.

A millecentenárium alkalmából 1996-ban további három emlékpark létesült.

A gyerekek számára új játszótér épült 2006-ban, amit igen szeretnek. A környezetet itt is parkosítottuk, s gondolva a szülõkre, ide is telepítettünk padokat.

Noha sem az idegenforgalomnak, sem a falusi turizmusnak nincsenek hagyományai, a környezõ, részint érintetlen terület olyan értékeket rejt, melyek a jövõre nézve a fejlõdés újabb perspektíváit nyújthatják a település lakosai számára. Gondoljunk csak a már említett 1000 ha-os õsgyepre, annak különleges növény- és állatvilágára.

Reméljük, minden Váncsodra látogató kedves vendég kellemesen érzi magát, elviszi jó hírünket, s visszatér  hozzánk.

Statisztika

 Látogatók:
Ma: 260
Összesen: 1142088

Oldal Letöltések:
Ma: 260
Összesen: 1173044

Online látogatók:
Most: 4
Rekord: 975

Utolsó látogatás:
2023.12.06 05:01

Belépés

Felhasználónév:

Jelszó: Jegyezz meg!


Elfelejtett jelszó