Ma 2019. október 18., péntek, Lukács napja van. A Nap ma Váncsodon 6:54-kor kel fel és 17:42-kor nyugszik. Mai születésnaposaink: Bundik Krisztián Máté, Fónyad Boglárka és Horváth Zsuzsanna.

Hírek - Tájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról | Váncsod.huTájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról

vissza...

2018.04.12, 13:07

 

 

 

Tájékoztató az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatformáról

 

A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként, a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

 

Az ország valamennyi járásában létrehozandó, területi elven szervezett önkéntes területvédelmi tartalékos századok megalakításának célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan elméleti és gyakorlati tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelheti helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

 

Ha eddig vonzotta a katonaság, de élethelyzete nem tette lehetővé a lakóhelyétől hosszabb időre történő távollétet, hogy kiképzésen/felkészítésen vegyen részt, akkor ez a szolgálati forma pont Önnek szól. A Magyar Honvédség lehetőséget ad arra, hogy lakókörnyezete érdekében kamatoztassa tudását országunk védelmében.

 

Ne legyen megyénkben olyan település, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel!

 


 

Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat

 

A jelentkezés menete

            Amennyiben érdekli a területvédelmi tartalékos (ÖTT) szolgálat, első lépésként regisztrációra van szükség. Ez történhet a megyei toborzó ügyfélszolgálatokon, a Kormányablakokban, illetve Interneten keresztül, az Irány a sereg (www.iranyasereg.hu) honlapon is. A regisztrációt követően a toborzóink felveszik Önnel a kapcsolatot és egyeztetik az alkalmasság vizsgálat időpontját, helyszínét és az ehhez kapcsolódó további tudnivalókat. Az alkalmasság vizsgálat sikeres teljesítését követően történik a szerződés megkötése. A regisztrációhoz a személyes okmányokra, valamint az iskolai végzettséget, szakképzettsége(ke)t igazoló bizonyítványokra lesz szükség.

 

Alkalmassági vizsgálat:

Tartalékos katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti (foglalkozás-egészségügyi) II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti. Aki rendelkezik ilyen típusú, érvényes vizsgálati eredménnyel, nem kell a vizsgálatot újból elvégezni. Az alkalmassági vizsgálatokat a megyei toborzó ügyfélszolgálatok szervezik.

 

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok juttatásai:

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona szerződéskötési díjra, rendelkezésre állási díjra továbbá a tényleges szolgálatteljesítés (kiképzés és egyéb igénybevétel) időtartamára – a rendszeresített szolgálati beosztáshoz tartozó besorolási osztálynak és besorolási kategóriának megfelelő – alapilletményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosult. Felsőoktatási intézmény nappali felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében tanulmányokat folytató hallgató vagy iskolai (nappali) rendszerű Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképzésben részt vevő nagykorú tanuló ösztöndíjra pályázhat. További előny, hogya ténylegesen teljesített önkéntes katonai szolgálat ideje kétszeres mértékben beszámít a hallgatói szerződésben rögzített, a magyar állami finanszírozású felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók számára előírt hazai munkaviszony időtartamába.

 

Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos katona részére adható főbb juttatások, járandóságok:

 

  • Tényleges katonai szolgálat esetén (1-2 napos igénybevétel esetén is, időarányosan!) a rendfokozatnak megfelelő illetmény; térítésmentes ruházati ellátás-, étkeztetés, útiköltség térítés.
  • Egyszeri szerződéskötési díj: a honvédelmi illetményalap 75%-a (2018. évben: bruttó 32.330, Ft, mely 2 évre vállalt ÖTT jogviszony létesítése esetén, a szerződéskötéstől számított 4. hónap 5. napjáig kerül kiutalásra).
  • Rendelkezésre állási díj (éves összeg): teljesített szolgálati évenként a mindenkori minimálbér összege (2018. évben bruttó 138.000 Ft, mely a szerződés időtartama alatt évente, a szerződés évfordulójától számított két hónapon belül kerül kiutalásra).
  • Ösztöndíj: az ösztöndíjat elnyert hallgató a félév vagy szemeszter kezdő napjától számított minden 6. hónapban utólag ösztöndíjra jogosult, melynek mértéke a tartalékos alapkiképzést teljesítők esetében, a honvédelmi illetményalap (bruttó 43.110 ft.) 90%-a.

 

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok igénybevétele

 

            A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, fő szabályként a járásban, esetleg a megyén belül. A felkészítés 20 napos, mely nem egyszerre, hanem moduláris rendszerben, több szakaszra bontva kerül végrehajtásra. Ily módon az egyes összevonások időtartama várhatóan nem haladja meg a 4-5 napot.A felkészítésekrea lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen kerül sor. Az állomány feladatát képezheti többek közöttveszély-, és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés)történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási-, toborzási-, illetve különböző díszelgési feladatok ellátása a járási vagy települési rendezvényeken.

 

Bővebb információk a katonai szolgálatról:

www.iranyasereg.hu, vagy www.hadkiegeszites.honvedelem.hu

 

 

Keresd a katonai toborzókat személyesen, telefonon vagy e-mailben!

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ

4026. Debrecen, Péterfia u. 58/A

Telefon / Fax: (52) 314-200; 30/815-0998

E-mail: hajdu.toborzo@mil.hu

Nyitva tartás:

Hétfő: 08:00-12:00;13:00-17:30 Kedd: 08:00-12:00 Szerda: zárva Csütörtök: 08:00-12:00;13:00-15:30 Péntek: 08:00-12:00

Eseménynaptár

Előző2019 októberKövetkező
H K Sz Cs P Sz V

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Statisztika

 Látogatók:
Ma: 45
Összesen: 2829453

Oldal Letöltések:
Ma: 45
Összesen: 3057257

Online látogatók:
Most: 4
Rekord: 167

Utolsó látogatás:
2019.10.18 01:06

Belépés

Felhasználónév:

Jelszó: Jegyezz meg!


Elfelejtett jelszó

© 2010 www.váncsod.hu, site by EZ-Web.hu